Wat is cortenstaal
Cortenstaal is een staalsoort die speciaal ontwikkeld is om het roestproces nagenoeg stil te zetten nadat het gehele product geroest is. Dit maakt cortenstaal een duurzaam en goed product om buiten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bloembakken, tuin borders, kunstwerken, schutting panelen en plantenstandaarden. De sterkte van cortenstaal is vergelijkbaar met andere gangbare staal soorten. Cortenstaal bestaat uit ijzer waar koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom aan toegevoegd worden om de juiste eigenschappen te krijgen die ervoor zorgen dat de roestlaag (oxide laag) een bescherming vormt tegen verder roesten (oxideren). De roestlaag vormt een warme oranjebruine roestkleur. Cortenstaal is 100% recyclebaar en hoeft niet behandeld te worden met onderhoudsmiddelen.
Het roest proces van cortenstaal
Wanneer een staalsoort blootgesteld wordt aan water en zuurstof begint het te roesten (oxideren). Bij gewoon constructie staal ontstaat een poreuze roestlaag. Daardoor kan er nog steeds water en zuurstof komen bij de onderliggende ongeroeste staal laag, die op zijn beurt weer gaat roesten. Dit proces herhaalt zich tot het staal door en door geroest is. Het staal wordt tijdens het roestproces steeds zwakker tot er zelfs gaten kunnen ontstaan in het staal.
In tegenstelling tot gewoon constructiestaal vormt cortenstaal onder de roestlaag een nauwelijks poreuze en goed hechtende beschermlaag. Deze laag noemen we een “patineerlaag”. Door deze patineerlaag kunnen water en zuurstof nauwelijks het onderliggende staal bereiken. Hierdoor stopt het roestproces nagenoeg en blijft het materiaal tientallen jaren goed. Om een sterke patineerlaag te vormen is het van belang dat het cortenstaal afwisselend nat en droog wordt. Wanneer het cortenstaal langdurig nat blijft zal er geen patineerlaag ontstaan of zal deze afgebroken worden. Het cortenstaal neemt dan de eigenschap over van gewoon constructiestaal en zal blijven roesten. Ook als cortenstaal langdurig wordt blootgesteld aan zout (natriumchloride) breekt de patineerlaag af. Denk hierbij aan zeelucht.
Let op!
Tijdens het roestproces komt er roestwater van het cortenstaal af tot er een patineerlaag gevormd is. Let op dat het roestwater niet in aanraking komt met tegelwerk, muren en alle andere materialen waar je geen roestvlekken op wil hebben. Laat het cortenstaal bij voorkeur roesten op een plek waar roestwater geen kwaad kan of bescherm andere materialen door ze af te dekken. Afhankelijk van de vochtigheid, temperatuur, zon, weer en wind, zal het roestproces tussen de 2 maanden en 2 jaar liggen. De roestlaag die roestwater veroorzaakt is licht oranje van kleur.Wanneer de roestkleur een warme oranjebruine kleur heeft is in de meeste gevallen de patineerlaag gevormd. Het cortenstaal geeft dan niet meer af als je er met je vinger over gaat.
De uiteindelijke kleur van het cortenstaal is afhankelijk van de omstandigheden. De vochtigheid, temperatuur en positie ten opzichte van zon, weer en wind hebben allemaal betrekking op het eindresultaat. Bij Art-Staal hebben we hier geen inspraak in, we werken uitsluitend met corten-A (het beste cortenstaal) en de natuur doet de rest.
Sneller laten roesten
Na de aankoop van een mooi cortenstaal product snappen we bij Art-Staal heel goed dat je niet kunt wachten tot het product een mooie oranjebruine roestkleur heeft. Niet minder belangrijk wil je zo snel mogelijk een product met een patineerlaag zodat je geen last meer hebt van het roestwater.
Er zijn een aantal mogelijkheden om cortenstaal snel te laten roesten. Ben je geen chemicus, ga dan absoluut niet experimenteren met chemische stoffen om het snelste klaar te zijn! Er zijn namelijk ook manieren om dit op een veilige manier te doen. De werkwijze is als volgt:
- Kies bij voorkeur een dag uit met de temperatuur boven de 20 graden.
- Ontvet het product goed met een schoonmaakmiddel zoals wasbenzine.
- Meng 1 deel azijn met 2 delen water in een plantenspuit.
- Spray het mengsel over het product en wacht enkele uren.
- Spoel met water het loszittend roest van het product.
- Eventueel kun je het product meerdere malen in sprayen met de plantenspuit (wacht minimaal 1 uur voor een volgende spray).
- In plaats van azijn kun je er ook voor kiezen om zout op te lossen in warm water. De verhouden is 3 eetlepels zout op 10 liter water.
- Wees geduldig. Ook cortenstaal snel laten roesten kan enkele dagen tot enkele weken duren voor het juiste resultaat behaald is.
Onderhoud
Cortenstaal heeft in principe geen onderhoud nodig. De natuur doet zijn werk en de roestkleur kan in de loop der jaren een tintje lichter of donkerder worden. Dit komt omdat het roestproces altijd langzaam doorgaat.
Wil je echter geen kleurverandering van je product en/of heb je klanten die mogelijk met hun kleding in aanraking kunnen komen met het cortenstaal, kun je het product behandelen om het roestproces, en zo ook de afgifte van roest, te stoppen. Daarvoor kun je het beste het product behandelen met Rustol Owatrol. Rustol Owatrol dringt door tot op het onderliggende ongeroeste staal en voorkomt nieuwe corrosie door het product te isoleren van vocht en zuurstof. Maak het product stofvrij en breng met een roller de Rustol Owatrol aan.